Omtale Sverddrengen: To utgaver Tord speiles i hver sin tidsepoke

Middelalder- og samtidsroman, bind 1. Fortellingen speiles i to utgaver Tord i hver sin tidsepoke. Vi følger Tord Jonssons indre konflikt i de fredelige 1980-årene, og hvordan skjebnen hans veves sammen med krigeren og navnebroren Tord Sigurdsson på 1100-tallet.

Tord Jonsson og kona Marie flytter fra Oslo til Gregorius Dagssons gate i Skien. På en middelalderutstilling ser han et maleri av navnebroren Tord, sverddreng på Bratsberg gård. Hvorfor kjenner han en slik intens dragning mot den unge krigeren? Og hvorfor slipper ikke denne opplevelsen taket?

Da han seinere kommer over Snorre Sturlassons kongesagaer, rives han med av beretningen om den mektige Gregorius Dagsson, lendmann på gården. Skikkelser fra denne perioden blir levendegjort, og gammel og ny tid veves stadig tettere sammen. Gjennom en rekke nokså uforklarlige begivenheter, dras Tord Jonsson lenger og lenger inn i middelalderverdenen, alt til Maries voksende uro.

Samtidig sliter han med en tragisk barndomsopplevelse, og en oppvekst i usunne familierelasjoner.

Ufredsår har preget Norge etter Sigurd Jorsalfares død, og nå raser striden om kongemakten mellom halvbrødrene Øystein, Inge Krokrygg og Sigurd Munn. Da det i 1155 brygger opp til et avgjørende slag i Bjørgvin, synes fantasier å bli til virkelighet for Tord Jonsson.

Med ett ser han Skida slik byen en gang var, og blir med Gregorius' menn på seilasen vestover. Er han selv krigeren på bildet - Sverddrengen? Unggutten som dras mellom trelljenta Huld og den fribårne stormannsdatteren, Ulvhild.

Er vi overlatt tilfeldigheter og en usikker skjebne? Bærer vi i oss en unik identitet uavhengig av tid og sted? Og, hvilke rammer for livsutfoldelse gis det i to så ulike epoker?

Vi blir kjent med middelalderens dagligliv, aktivitet i kirke- og klostre, storstilt utenlandshandel, men også med trellehold og krigens bitre realitet. Vi gjenkjenner også den begynnende jappetida i 80-årenes Norge, alt levende skildret i et språk preget av tidsepokene.

Bind 2, Bueskytteren, kom i salg mars 2020.

Tor Bertel Løvgren, forfatter av Trilogien om Tord.

Se teaser for Sverddrengen på Youtube.no Produksjon: Bruno Decc

Anmeldelse: «Sverddrengen» - Historisk roman av Tor Bertel Løvgren

Dette er første bok i trilogien om Tord, Tord som rundt 1980 bosetter seg sammen med sin kone Marie i  Gregorius Dagssonsgate ut mot Borgestad i Skien. Etter hvert får de to barn. Forfatteren beskriver en families hverdagsliv på 1980-tallet, med vansker og gleder, hvordan økonomien etterhvert blir bedre, og hvordan de da tilegner seg bil og diverse hjelpemidler i huset. Dette er veldig kjent for oss som etablerte oss på denne tiden. Det blir også veldig nært og kjent for en innfødt Skiensborger når forfatteren beskriver steder og bygninger der en selv har vanket hele livet.

Det som skiller Tord fra mange andre, er hans store interesse for middelalderens historie. Allerede som helt ny innflytter i Skien begynner han å undersøke de historiske stedene i byen, som kryptkirken på Bratsberg, nonneklosteret på Gimsøy og kirken på Hakastein. Han leser Snorres Heimskringla og alt han kan komme over av historie fra middelalderen. Når han da også bor i gata som er oppkalt etter den store lendmannen på 1100- tallet, Gregorius Dagsson, lever han seg inn i livet på Bratsberg gård.

Vi får høre om en annen Tord, Tord Sigurdsson, den unge sverddrengen som levde på Bratsberg under Gregorius’ og Orms beskyttelse. Forfatteren har satt seg godt inn i middelalderens dagligliv, skildrer livet på Bratsberg gård, livet i Skida, folks forhold til kristendom og klosteret og Baugeid Dagsdatter og ikke minst Gregorius’ og Orms posisjon. Vi hører om hvordan de ruster seg til krig og med to langskip reiser til Bjørgvin for å støtte kong Inge Krokrygg i kampen mot brødrene Sigurd Munn og Øystein.

Forfatteren klarer på en underfundig måte å få Tord Jonsson fra 1980-tallets Skien til å bli samme person som Tord Sigurdsson fra 1100-tallets Skida. 

Løvgren er en dyktig stilist, samtaler og beskrivelser fra middelalderen blir skrevet på en måte som man finner i islandske beskrivelser, og i skildringene fra 1980-tallet kjenner en igjen ordbruk fra denne tida.

Dette er absolutt en bok jeg kan anbefale, den fenger en som er interessert i historie, og det er vanskelig å legge boka fra seg. Jeg ser fram til å lese de neste bøkene i trilogien!

                                                                                                                                

                                                                                                   Torild Wølner Gundersen

 

 

Trivelig boksalg hos Meny Helgeroa 5. desember 2019 - 10 nye lesere av Sverddrengen denne dagen:)

- Og så kom konsulenten Marte Østmo på besøk! Hyggelig drahjelp!

God stemning under vikingmarked på Digernes, Gvarv

Masse folk, salg og mat, vikingbåter, musikk og aktiviteter!

- Illustratør Anders Kvåle Rue med sønn, Johannes Rønjom-Rue (modell for Sverddrengen) og forfatteren Tor Bertel Løvgren, Digernes, august 2019.

Middelalderromanen "Sverddrengen" selges under Markedsdagen på Digernes, Akkerhaugen Onsdag 23. juli Kl 12-16: "Marknad og musikk"

Tilbakemelding fra leser

- I dag leste jeg siste siden i boka. For en kjempejobb du har gjort Tor Bertel. Enormt! Her er masse historisk arbeide som kommer til å leve lenge.

- Skildringene dine er fantastiske! Leseren går nesten rundt på Bratsberg som om han hører til der. Håper jeg kan få være med deg og se Kapitelkirkens ruiner en dag.

- Du har en enorm kapasitet som greier å bygge opp alle de nødvendige og ofte detaljerte forestillingene som trengs for å beskrive livet på 1100-tallet.

- Med dine beskrivelser har du virkelig gitt kjøtt og blod og liv til en fortelling som jeg personlig setter veldig pris på å få ta del i.

- Jeg føler meg virkelig beriket som har fått lest begynnelsen på denne fortellingen og gleder meg til fortsettelsen. De neste 2 bindene er hermed bestillt.

 

Historiker fra sørvestlandet

Innholdsrike presentasjoner av Telemarksforfatterne på Skien bibliotek.

Kveldens leder Arne Olav Hageberg fra Skien bibliotek i samtale med forfatterne f.v. Jarle Sten Olsen fra Bø, Ove Eriksen, Notodden og Tor Bertel Løvgren, Skien.

Julemarked i Brekkeparken

Forfattere fra samme Forlagshus. "Silkekongen" av Jeanne Bøe og Tor Bertel Løvgrens "Sverddrengen" var å få kjøpt under Julemarkedet i Brekkeparken søndag 2. desember.

Hos Norli Larvik

15 nye eksemplarer av "Sverddrengen" ble signert hos Norli Larvik i dag 1. desember!

Salg/Signeringer i november og desember 2019

Lørdag 10. november kl 12: Norli Arkaden, Skien

Lørdag 22. november kl 12: Notabene Lietorvet, Skien

Lørdag 24. november kl 12: ARK, Herkules, Skien

Fredag 30. november Markedsdag Gulsetsenteret

Lørdag   1. desember kl 12:  Norli Amfi, Larvik

Søndag  2. desember kl 11-17: Julemarked  Brekkeparken, Skien

Lørdag 15. desember Markedsdag Gulsetsenteret                                                     

SKIEN: 25 eks. av Sverddrengen ble signert hos ARK på Herkules i dag - og vil bli lagt under juletreet om en måneds tid:)

Mange kom innom for en prat og for ei bok:) 18 eks. av Sverddrengen ble signert denne lørdagen hos Norli på Arkaden i Skien.

HEDDAL BYGDETUN: Høy sverdføring og god stemning da Øystein Rivrud fra Olavs Menn og skuespiller Ingvild Løvgren Deila møttes på vollen der filminnspillingen skal foregå. Selv om Ingvild trives godt i utlandet, håper hun å kunne spille mer på hjemmebane i tiden fremover. – Kanskje "Sverddrengen" kunne blitt en fin serie? sier hun, og forteller at hun tidligere i høst startet arbeidet med å oversette farens middelalderroman, Sverddrengen til engelsk. – Da blir det i så fall gjensyn med historiske telemarkslandskap, avslutter Ingvild Løvgren Deila.

Sverddrengen er 10 på topp - nr. 6 - blant forlagets solgte bøker i oktober :)

 

 

Massiv oppmerksomhet for middelalderromanen "Sverddrengen"

Tor Bertel Løvgrens skjønnlitterære debut, middelalderromanen "Sverddrengen" som ble gitt ut på Lyst forlag for et par uker siden, har allerede fått stor oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt.

 

Forfatter'n ombord i det nybygde Osebergskipet i Tønsberg.

Et lignende langskip var det Gregorius Dagsson og hans menn rodde ut med fra Skida (Skien) langs kysten til Bjørgvin der det avgjørende slaget ventet. Denne ferden i 1155 kan du lese alt om i "Sverdrengen" ...

Sverddrengen er til salgs i Vikingkiosken på Vikingodden rett ved her.

God middelalderstemning under boklanseringen av Sverddrengen

Jernalderhuset Århus Gård, Skien: Nærmere 50 venner, familie og historieintresserte var møtt opp til boklanseringen av "Sverddrengen" som fant i Skien mandag 17. september.

En perfekt ramme for "høytidligheten", var den samstemte tilbakemeldingen fra de mange frammøtte. 

 

Bokbad: Forlagskonsulent Marte Østmoe fra Forlagshuset i Vestfold og forfatter Tor Bertel Løvgren etter bokbad av Sverddrengen.

Sverddrengen i ekte jernalderhus

Det blafret i faklene. Over 50 tilhørende satt lydhøre på skinnfellene sine, drakk kokekaffe og gomlet på matpakker med påskriften ”Sverdrengen”. Oppe i høysetet satt forfatteren selv: Tor Bertel Løvgren.

Boka ”Sverdrdrengen” kunne vel ikke lanseres på et bedre sted enn nettopp jernaldergården Århus i Skien. På tiden da handlingen foregår het byen Skida og forfatteren tar leseren med seg inn i en tid småkongene i Norge er i enda en borgerkrig.

Forfatteren forklarer: – Navnet ”Sverddrengen” får hovedpersonen fordi han skal læres opp til krig, han trenes og utfordres på lik linje som soldatene i dagens Telemarksbataljon. Løvgren innrømmer å ha jobbet med Sverddrengen i minst ti år. Tittelen har vært med ham hele veien og planen er at det skal bli en triologi.

En eldre kar i salen ønsker seg allerede del to og tre. – Jeg er over 80 år, smiler ham, når kan jeg vente meg de neste bøkene?

Tor Bertel svarer med samme mynt. Han er pensjonist selv, men lover at de neste bøkene så å si er klare. Ja, legger forfatteren til: – Så sant hovedpersonene ikke finner på noen sprell og gjør noe som jeg ikke helt kan styre.

Ikke usannsynlig er det karakteren Tord som Løvgren sikter til her. Tord er en filosofisk kar som lever på 1980-tallet, men har en tendens til å forsvinne inn i egne tanker. Er det ikke også slik at han forsvinner inn i en annen tid? Kan det henge sammen slik at han virkelig har levd på middelalderen? At de to tidene møtes i ham?

Under seansen leste forfatteren selv fra boka si. Også kona Kari-Margrete Rensel Løvgren, avlastet ham og ga publikum smakebiter og spennende scener fra romanen og koplet på det viset nåtid opp mot både det pastellfargede 1980-tallet og den mørke middelalder.

– Om jeg har fått disse tidsskiftene til, er det opp til leseren å bestemme, sier Tor Bertel beskjedent, men må smile i barten når bokbadet er over og gjestene stiller seg i kø for signatur.

Stemningsfull og tidsriktig blokkfløytespill av Helge Carlsen setter en musikalsk spiss på den høytidelige seremonien.

Det blafrer i faklene. Det blir en kaffekopp til. Og en til. Svart bålkaffe. Tykklefse og havrekjeks. En ekte kjøttsuppe kommer på bordet, - ikke minst er det en kveld for lærerik historisk, kulturell og litterær føde. 

Dette innlegget ble skrevet september 2018 av admin Forlagshuset Vestfold.

Helge Carlsen fra Heddal satte stemningen for kvelden med sitt vakre blokkfløytespill. Her til venstre sammen med primus motor for Jernaldergården, Ragnar Olsen, som tok de frammøtte med i en fin orientering og omvisning i starten av boklanseringen.

 

Signatur: Tor Bertel Løvgren har skrevet en bok han håper bærer i seg flere lag, at den ikke hører med til det han kaller ”fastfoodlitteraturen”. Sverddrengen skal leses med ettertenksomhet.

Marte Østmo.

Anmeldelse av "Sverddrengen" i avisen, DAGEN - onsdag 5. september 2018

OM SVERDDRENGEN

Middelalderroman - med en nåtidsroman vevd inn i historien.

Forfatter: Tor Bertel Løvgren

 

Vi skriver tidlig 80-tall. Marie og Tord Jonsson har flyttet til Skien. På en middelalderutstilling ser han et maleri av en navnebror, Tord Sigurdsson, sverddreng på Bratsberg gård. Hvorfor kjenner han en slik intens dragning mot den unge krigeren? Og hvorfor slipper ikke opplevelsen taket i ham?

Da han seinere kommer over Snorre Sturlassons kongesagaer, rives han med av beretningen om den mektige Gregorius Dagsson, lendmann på gården i 1100-tallets Skida. Skikkelser fra denne perioden blir levendegjort, og gammel og ny tid veves stadig tettere sammen.

Ufredsår preger Norge, og striden raser om kongemakten mellom halvbrødrene Øystein, Inge Krokrygg og Sigurd Munn. Tord Jonssons fantasier omkring middelalderen synes med ett å bli til virkelighet. Han ser Skida slik byen en gang var, og blir med Gregorius’ menn på seilasen vestover til Bjørgvin der et avgjørende slag venter.

Er han selv krigeren på bildet – Sverddrengen? Unggutten som dras mellom trelljenta Huld og den fribårne stormannsdatteren, Ulvhild.

Er vi overlatt tilfeldigheter og en usikker skjebne? Bærer vi i oss en unik identitet uavhengig av tid og sted? Og, hvilke rammer for livsutfoldelse gis det i to så ulike epoker?

 

Sverddrengen er første bind i trilogien om Tord.

 

 

 

Skriver trilogi om Gregorius Dagsson

 

I 1978 flyttet Tor Bertel Løvgren inn i Gregorius Dagssonsgate. Nå legger han siste hånd på en trilogi om den mektige mannen.

 

18.05.2015 kl 04:00

 

Skien burde spille mer på lokale notabiliteter fra middelalderen og ikke satse alt på Henrik Ibsen, mener Løvgren (66).

 

Gregorius Dagsson, faren Dag Eilivsson og søsteren Baugeid levde på 1100-tallet, nærmere bestemt i borgerkrigstiden. Norge hadde tre konger i denne perioden og Gregorius tjente en av dem, Inge Krokrygg.

 

Faren Dag Eilivsson er den første i slekta som omtales i Snorres kongesagaer og sønnen Gregorius enda mer, noe som tilsier at han var svært innflytelsesrik.

 

Industri og kunst

 

Han ble interessert i stormennene fra Bratsberg gård da han flyttet inn i «gata til Gregorius».Løvgren, som er bioingeniør og cand.mag. i realfag, flyttet til Skien og jobb på Borgestadklinikken i 1978. I 20 år arbeidet han ved Borealis, senere Norner.

 

– Med ett bein i industrien og det andre i kunsten følte jeg meg litt schizofren. Kunstnersjelen var dominerende, så jeg var veldig klar for å bli pensjonist, sierdikteren, forfatteren, maleren, illustratøren og sangeren.

 

Faren Dag Eilivsson er den første i slekta som omtales i Snorres kongesagaer og sønnen Gregorius enda mer, noe som tilsier at han var svært innflytelsesrik.
Industri og kunst

 

Han ble interessert i stormennene fra Bratsberg gård da han flyttet inn i «gata til Gregorius». Løvgren, som er bioingeniør og cand.mag. i realfag, flyttet til Skien og jobb på Borgestadklinikken i 1978. I 20 år arbeidet han ved Borealis, senere Norner.

 

– Med ett bein i industrien og det andre i kunsten følte jeg meg litt schizofren. Kunstnersjelen var dominerende, så jeg var veldig klar for å bli pensjonist, sierdikteren, forfatteren, maleren, illustratøren og sangeren.

 

Inspirert av bestefar

 

Han begynte å skrive og tegne som ung gutt. Bestefaren Johan Filip Løvgren var romanforfatter.

 

– Han skrev forkynnende romaner og var mest kjent i kirkelige miljø. Jeg var ofte på besøk i skrivekammeret hans og fikk låne skrivemaskinen. Besøkene betød mye for meg.

 

Løvgrens poetiske åre resulterte i en diktsamling som ble antatt på Luther ved første forsøk. Senere har det blitt flere utgivelser innenfor et bredt spekter av uttrykksformer, det meste på eget forlag. To CD-er med egne sanger har han også laget – den siste sammen med kona og døtrene. Nå tar skrivingen mest tid.

 

– Hva inspirerer deg? – Små setninger, assosiasjoner eller ord som jeg fanger opp. Naturen. Selvopplevde ting. Jeg skriver for meg selv først og fremst, men er glad kona oppmuntrer meg til å gå det utgitt.

 

To blad Tord

 

Tilbake til middelalderen og trilogien. Det er antatt at Dag Eilivsson var med Sigurd Jorsalfare til Jerusalem. Vel hjemme bygde han kirken på Kapitelberget og klosteret på Gimsøy, der datteren Baugeid ble abbedisse.

 

I trilogien spinnes historien rundt to blad Tord. Den ene er Dag Eilivssons fremste bueskytter. Den andre lever i vår egen tid, bor i Gregorius Dagssonsgate og er mer enn vanlig historieinteressert. De to historiene flettes i hverandre på fiffig vis.

 

Seks år har Tor Bertel Løvgren brukt på bokserien, men anser seg ennå ikke helt ferdig. I løpet av det nærmeste året regner han imidlertid med å presentere verket i mer enn det ene prøveeksemplaret som foreligger til nå.

 

– Tema i bøkene er flere: Hvordan finne mening i livet i krigstid? Hvordan artet brytningstiden mellom konge og kirke seg? Hvordan vokste Skien og lendmannsveldet i Norge fram? Lokalhistoriker Thor W. Gundersen har gitt god hjelp underveis.